1661 Riverside Avenue, Jacksonville, Florida

Berkman Plaza’s Parking Garage, Jacksonville, Florida

Tim Frazier performed the structural design of the four story precast concrete commercial/residential mixed use condominium and five story precast concrete parking garage while working for RS& H.  The construction budget for the 200,000 square foot condominium structure and 100,000 square foot parking garage is approximately $23,000,000. The project features commercial shops at the ground floor level, residential units with exterior balconies and covered walkways on the 2nd, 3rd, and 4th levels along with a river view terrace on the roof level.  The 2nd level of the condominium structure consists of 8” precast concrete hollow core slabs supported on 6” and 12” CMU walls.  The 3rd, 4th, and roof levels consist of 24” precast concrete double tees supported on 12” CMU walls and steel framing.  The elevated covered walkways consist of 8” precast concrete hollowcore slabs supported on steel framing.  The five story parking garage consists of 24” precast concrete double tees supported on 8” and 10” precast concrete walls.  All of the precast elements received a field applied 2” concrete topping. Both structures are supported on shallow spread footings approximately 2’-0” below finished grade.  Construction is currently underway and scheduled to be completed in October 2006. 

Performed threshold inspections for the 5-story, 203,000 square foot, post-tensioned concrete parking garage.  The garage services the Berkman Plaza apartment building and homes and was constructed with a five-inch thick slab and has a capacity for 496 vehicles along with two tennis courts on its upper level.  The plaza is located in the downtown district along the Saint John’s River in Jacksonville, Florida.  The inspection of this structure not only included the permanent structural framing but also included the temporary floor-to-floor shoring.

Parking Garages

Performed the structural design and threshold inspection of the 826 spaces - five-level parking garage in Jacksonville’s downtown for the First Baptist Church.  The scope not only included the parking garage but also a pedestrian bridge connecting this garage to the Church’s adjacent garage and an attached 100 foot high fully working lighthouse with an average diameter of 15 feet.  The parking garage was sited on First Baptist’s property to give them the most parking spaces possible for the 54,000 square foot footprint, however, this placed the perimeter of the garage as close to the city’s property lines as possible requiring innovative foundation designs to miss the underground utility lines and the city’s easements. The garage’s superstructure was constructed with pre-cast concrete elements and was supported on conventional shallow foundations.  The ground level was constructed of cast-in-place concrete up the mid-level of the ramp.  The construction of the lighthouse varied drastically from the garage andwas built with structural steel braced frame to support the structure.  The exterior of the lighthouse was constructed with light gage steel vertical studs placed around the perimeter to provide its circular and tapered appearance.  On the top of the lighthouse, a 14-foot high cross of painted structural steel tubing was erected.

First Baptist Church’s Parking Garage Number 4

University of North Florida Parking Garage

Performed the structural design and threshold inspection of the five-story building comprised of a 44,000 square foot four-story office building above a 19,000 square foot one-story parking garage.  Conventional shallow foundations support the construction of the five-story building.  Cast-in-place concrete columns support cast-in-place concrete beams that support the first floor of the office building.  The first floor of the building is built with 10” pre-cast concrete hollow-core planks.  The exterior of this level of the building is constructed with concrete tilt-walls.  Above this level, the building is constructed with a concrete cast-in-place slab supported by composite steel decking and composite steel beams while the exterior wall changes to light gage steel studs.  The lateral resistance of this building is provided by steel braced frames at the elevator and stairway shafts that come down to concrete shear walls at the garage level.

Selected Project Experience